Trygga händer, säkert arbete – och likväl väldigt prisvärt.
Butikschefen Michaela Lund på Teknikmagasinet visar med erfaret invanda rörelser hur en inlämnad iPhone på några ögonblick går från kantstött till så gott som ny.
– Vi lägger ner vår själ i reparationerna och det märks verkligen på resultatet, säger hon.
Händerna vandrar vant mellan de olika verktygen. En tunn kil för att öppna upp telefonen, en borste för att avlägsna lite damm under skalet, en speciellt utformad magnetisk mejsel för att lossa en mikroskopiskt liten skruv, sedan en svart bricka i storlek av ett kreditkort för att frigöra batteriet och till sist ytterligare en mejsel för att komma åt själva skärmen.
Det påminner lite om ett kirurgiskt ingrepp, även om insatserna förstås inte är lika höga. För medan kirurgi kan handla om att rädda livet på en människa handlar det här arbetet om att förlänga livet på en telefon.
– Det är så otroligt små skruvar, så man måste vara försiktig, fingerfärdig och väldigt stadig på handen. När man öppnar telefonen kan man ta sönder en kabel eller en krets om man öppnar den på fel sätt, och det gäller att vara uppmärksam så att man inte skruvar tillbaka fel skruv på fel plats. Det är viktigt att både vara försiktig och observant, säger Michaela Lund.
Är din iPhone i behov av reparation?
Här hittar du din närmaste Teknikmagasinet-butik
Alla butiker reparerar
Hon arbetar som butikschef på Teknikmagasinet och är en av flera hundra butiksanställda som även är en erfaren mobilreparatör. Faktum är att varenda medarbetare på Teknikmagasinet redan kan, alternativt är på väg att utbilda sig till att kunna, reparera iPhone-telefoner.
– Min butik började med iPhone-reparationer i februari 2019. Det var nervöst i början, man tar ändå hand om någon persons kära ägodel. Men ju fler reparationer man genomfört, desto lättare och roligare blir det. Det är förstås pilligt, men man får i gång huvudet och arbetar med nästan kirurgisk precision och det är harmoniskt på något sätt att sjunka in i den världen och koncentrera sig på det sättet, säger Michaela Lund.
Redan i dag kan man alltså reparera sin iPhone-telefon i alla Teknikmagasinets butiker i Sverige och Norge och det märks att de tar uppgiften på allvar. De använder enbart de absolut bästa reservdelarna som finns tillgängliga – motsvarande Apple original-kvalitet – vilket garanterar ett bra resultat.

Michaela Lund, butikschef på Teknikmagasinet
Tar säkerheten på största allvar
Alla instrument är dessutom ESD-säkrade och det är verkligen inte en oviktig detalj i sammanhanget. ESD står nämligen för Electrostatic discharge – elektrostatisk urladdning – vilket också är anledningen till armbandet med en sladd som sitter runt reparatörernas ena handled.
– Man ska aldrig försöka reparera en telefon själv och anledningen till att vi har det här bandet är för att vi människor kan bli elektriska. Skulle vi reparera en telefon utan detta armband kan vi teoretiskt sett leda statisk elektricitet till telefonen och då förstörs den helt och blir helt omöjlig att rädda, säger Michaela Lund.
Hon knäpper med fingrarna och fortsätter:
– Statisk elektricitet kan ta kål på elektronik bara sådär och då är det kört för det går inte att reparera. Men vi på Teknikmagasinet är seriösa, tar ansvar och gör en gedigen säkerhetskontroll på telefonerna.
Nyfiken på vad det skulle kosta att reparera just din iPhone?
Här ser du hela prislistan!
Alla medarbetare är utbildade
Det är uppenbart att säkerheten är av största vikt. Den är nämligen också anledningen till den svarta metallåda som finns i den mobila station där de mitt i butiken kan utföra reparationen, under kundens översyn om den så önskar.
– Det är en safety box. Batterier innehåller batterisyra som är otroligt brandfarligt och går det sönder på något sätt kan det börja brinna. Då stoppar vi batteriet eller telefonen i boxen och stänger locket, säger Michaela Lund.
Mikroskopiskt små beståndsdelar, statisk elektricitet, hälsovådlig och brandfarlig batterisyra… Utöver att bli experter på själva hantverket finns det helt enkelt ett flertal anledningar till att Teknikmagasinets alla medarbetare har genomgått en gedigen utbildning, med både teoretisk och praktisk fördjupning, under ledning av erfarna tekniker.
Hög kvalitet och god garanti
Det gör också att Teknikmagasinet är väldigt trygga med den höga kvaliteten på reparationerna och därmed kan erbjuda en god garanti på resultatet.
Det vill säga ett helt år på skärmen och sex månader på batteriet.
– Vi är väldigt trygga i vad vi gör. När vi får in en telefon gör vi en säkerhetskontroll framför kunden så att de ser, där vi går igenom x antal punkter innan en eventuell reparation. Vi har en checklista som vi går igenom både innan och efter där vi bland annat kollar kamera, sensor, högtalare och samtalshögtalare, mikrofon, att det inte är konstiga streck eller fläckar på skärmen. Det är en garant för kunden så att allt blir rätt. Man ska inte kunna lämna in en telefon med trasig display och fungerande kamera och få tillbaka en telefon med fungerande display och trasig kamera, säger Michaela Lund.
Fixa din iPhone redan idag!
Här hittar du din närmaste mobilreparatör
Erbjuder förmånliga priser
Teknikmagasinet reparerar alla iPhones från 5:an och uppåt och Michaela, som själv lagat närmare tusen telefoner, hummar och plockar fram ett av alla de specialverktyg som är upphängda i en ställning i båset. Det påminner om en större pincett med en spetsig och vass greppdel.
– På iPhone 11 måste man använda ett speciellt instrument för att komma runt själva kameran och både 11:an och iPhone X saknar hemknapp, vilket kan göra dem lite kluriga att öppna. Men med det sagt, det är inga som helst problem för oss, vi fixar gladeligen alla iPhone-modeller, säger hon.
Just det är ytterligare en av fördelarna med att lämna in sin telefon hos Teknikmagasinet. De har bra priser – ett batteribyte görs för 299 kronor och uppåt och ett skärmbyte från 499 kronor – god garanti och dessutom butiker över hela Sverige och Norge.
Hållbarhetsfaktorn väldigt viktig
För att ta framtiden i handen har Teknikmagasinet även börjat sälja begagnade iPhones i vissa butiker och framför allt online. Olle Müller, som arbetar som Head of Sales Development, utvecklar:
– Vi köper in begagnade arbetstelefoner från företag och telefoner från försäkringsbolag, allt från iPhone 6 till iPhone 12. Sedan gör vi en utvändig och invändig kontroll, åtgärdar eventuella problem och packar sedan i premium-förpackningar tillsammans med en ny laddkabel. Ambitionen är att alla butiker ska sälja begagnade iPhones framöver, säger han.
Hur kommer det sig att ni nu satsar på begagnade telefoner?
– Hållbarhetsfaktorn är väldigt viktig i dag, att kunna återvinna i stället för att slänga. Sedan är de 30 till 50 procent billigare än en helt ny och det händer inte så mycket mellan varje ny modell. En ny iPhone kan kosta en god bit över tio tusen kronor och det är väldigt mycket pengar. Här kan du i stället få en iPhone X för strax under fem tusen. Med garanti.